Nastupi na pozornici

Istorija!

Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem - Aleksandra MihajlovićZamislite da ste savremenici Marka Kraljevića i da slušate njegove dogodovštine iz prve ruke. Zamislite da putujete po Evropi i Balkanu u vreme događaja koje opisuju narodne epske pesme. Zamislite da imate sovu Sofiju, mudru prijateljicu koja vam postavlja pitanja i zadatke.
Ovo je priča o najvećem srpskom junaku, ali i mnogo više od toga: ona traži da se deca upoznaju i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebe svoju kreativnost.


Više informacija o radionici i knjizi po kojoj je osmišljena
Književnost!

Avanture u šumskoj školi - Bojan Ljubenović


U Šumsku školu na Hrastovoj planini svi su dobrodošli. Ova neobična škola sa još neobičnijim učenicima naučiće nas šta su požrtvovanost, sreća, sloga, drugarstvo, a najvažnije od svega - kako da postanemo bolje osobe.

Radionicu organizuje Biblioteka Radoje Domanović iz Topole.

avanture u šumskoj školi
Predstava!

Sve (ne)ispunjene želje ribara i ribice


Svako od nas ima neku želju, makar i onu malu. Iako u stvarnosti ne postoji, želeli bismo da se zlatna ribica iznenada pojavi i ispuni nam sve naše želje. Sve je to u redu dok se ne pretera i dok se u nama ne pojavi pohlepa. Ova priča se bavi borbom protiv pohlepe i gramzivosti. Sa jedne strane poslušni deka koji traži od zlatne ribice da mu ispunjava bakine želje i narator koji pokušava da spase bajku od tužnog kraja. Večita borba dobra i zla nije mogla da zaobiđe ni ovu priču, a na nama je da se nadamo da će i ovog puta pobediti dobro.


Monodrama nastala po motivima bajke "Bajka o ribaru i ribici", A. Puškina, u izvođenju Vladimira Beljića.

Foklor!

KUD "Stojan Stošić Miško" iz Koretišta kod Gnjilana


Sa Kosova i Metohije nam dolazi KUD "Stojan Stošić Miško", iz Koretišta kod Gnjilana, društvo osnovano još davne 1947. godine. Ove godine obeležava 75 godina postojanja. Od svog osnivanja aktivno predstavljaju kulturnu baštinu Koretišta i gnjilanskog kraja, narodnu nošnju, običaje i autentične igre po čemu su bili prepoznatljivi ne samo u bivšoj Jugoslaviji širom koje su nastupali, već i u inostranstvu, a bili su poznati i po nekoliko nastupa na državnoj televiziji.
Nakon pauze zbog ratnih okolnosti i teških godina koje su usledile, nova uzdanica su deca Koretišta koja su podigla društvo iz pepela i nastavila da igraju stopama svojih predaka.
Oni će nam u okviru centralne priredbe predstaviti jednu igru svoga kraja.