Savetovalište za roditelje

Ove godine osmislili smo i siguran prostor za roditelje, gde ćete moći da porazgovarate sa stručnjacima iz različitih oblasti zdravstva, obrazovanja, razvoja i vaspitanja dece.

U ovom kutku Festivala dobićete mogućnost da se konsultujete sa psiholozima, logopedima, pedagozima, pedijatrima i drugim stručnjacima za pravilan razvoj dece, kao i da prisustvujete nekom od korisnih predavanja. Savetovalište za roditelje formirali smo sa idejom da vama, roditeljima, pružimo oslonac i podršku na putu pravilnog vaspitanja i odgoja dece.

Šta sve možete da saznate u Savetovalištu:

Koliko je rani razvoj važan za odrastanje deteta?Razvoj mozga deteta zavisi od genetike isto koliko i od okruženja u kom dete raste. Da bi dete ostvarilo svoj pun potencijal, neophodno je da mu u ranom uzrastu obezbedimo zdravu ishranu i zdravo okruženje - odnosno, podsticaje i sigurnost koji su mu potrebni da bi se pravilno razvijalo.
Dr Slađana Živojinović, pedijatar, govoriće o značaju ranog razvoja za decu. Prijave za predavanje nisu potrebne, ali savetujemo da dođete koji minut ranije da biste sebi osigurali mesto.Nakon predavanja nagradićemo dve porodice Ergobaby Embrace nosiljkom za novorođenče (od 3,2 do 11,3kg). Meko i udobno pletivo pruža detetu oslonac, a ergonomsko podesivo sedište prilagođava se kako beba raste.
Tačno vreme održavanja predavanja istaknuto je na rasporedu. Fotografija: Andrea Piacquadio

Individualni razgovor sa licenciranim savetnikomCentar za zastitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u saradnji sa FICE Srbija koja ima podršku i UNICEF-a, predstaviće nove usluge Roditeljski telefon, NADEL (Nacionalna dečja linija Srbije) i Sigurni chat. Na Festivalu će roditelji biti u prilici da individualno razgovaraju sa licenciranim savetnicima. Biče to sjajna prilika da potražite savet i podršku za neke od roditeljskih dilema.Fotografija: SHVETS production.

Da li vaše dete raste dovoljno brzo?


Ako primećujete da je dete niže od svojih vršnjaka, to je dobar razlog da uradite sa pedijatrom kartu rasta i proverite da li dete raste u skladu sa svojim genetičkim potencijalom. Ako se primeti odstupanje u brzini rasta i visini deteta pre nego što ono uđe u pubertet, postoji prostor da se otpočne terapija ukoliko je ona potrebna, kako bi dete dostiglo svoju ciljanu visinu koja im je genetikom predodređena.

U okviru savetovališta možete proveriti visinu svog deteta i konsultovati se sa dr Radmilom Kosić, specijalistom pedijatrije, i tako na licu mesta dobiti informaciju da li je potrebno zakazati pregled sa pedijatrom endokrinologom.

Merenje visine odvija se u sklopu projekta ,,Rast deteta = Zdravlje deteta" koji organizuje stetoskop.info.


Kako da nam deca budu bezbedna u automobilu


Saznajte zašto su važna auto-sedišta, kako da pravilno izaberete auto-sedište za svoje dete, zašto bi dete trebalo da se vozi u suprotnom smeru koliko god je to moguće, i koje su najčešće greške koje pravimo. Videćete uživo i kako se auto-sedišta pravilno koriste i kako se način korišćenja menja zavisno od uzrasta deteta.


Na kraju predavanja nagradićemo tri porodice Besafe kompletom dodatne opreme za vožnju u suprotnom smeru (komplet uključuje ogledalo kako biste uvek imali nadzor nad detetom, držač pojasa koji sprečava isklizavanje deteta iz pojaseva, zaštitu za prozori zaštitu za sedište automobila testirano u sudaru).

Predavanje drži Marijana Jovanović, dipl.ing.saobraćaja, stručnjak u oblasti bezbednosti saobraćaja i licencirani instruktor za auto-sedišta namenjena deci.


Fotografija: Yan Krukov.