Radionice

Umetnost!

Dečja likovna kolonija


"Svako dete je umetnik", reče davno Pablo Pikaso. Naši papiri i bojice su spremni a ovo je jedinstvena prilika, da u ambijentu Oplenca, deca iskažu svoja osećanja, ideje i talenat. Likovna kolonija je svake godine jedna od najpopularnijih aktivnosti. Ponesite svoj blok i pribor za crtanje ili slikanje, ili ćemo mi obezbediti pribor, dok će se prelepi oplenački park postarati za inspiraciju.

Na kraju dana naš žiri će odabrati tri najlepša crteža i nagraditi pobednike paketićima iznenađenja.


Folklor!

KUD „Oplenac"


Folklor je neizostavni deo naše kulture i istorije, a KUD „Oplenac" iz Topole je neizostavni deo našeg festivala! KUD postoji već 22 godine, a za njihove sjajne igrače se često kaže da "nisu osvojili nagrade samo tamo gde nisu nastupali".

Članovi društva će za nas izvesti odabrane igre, a tokom dana će održati i radionicu na kojoj će pokazivati osnovne korake nekih od najpopularnijih kola. Pridružite im se - sigurni smo da ćete se sjajno zabaviti, bez obzira na godine!


Više informacija
dečak boji
Razvojno-kreativne radionice!

Oblutak


Razvojno-kreativne radionice Oblutak koje podržava Mensa Srbije i čiji je moto "Ozbiljno se igramo", ove godine će na festivalu sa decom praviti igračke koje će deca poneti sa sobom.
Zamislite da ste na izletu, a niste poneli svoje igračke. Od onoga što imamo na raspolaganju, napravićemo zabavu u kojoj učestvuju i mali i veliki. Frizbi, zmaj i "ubaci lopticu" su igre za celu porodicu kojom vežbamo motoriku, koordinaciju, koncentraciju i inteligenciju.


Više informacija o Oblutak radionicama
Ishrana!

Radionica zdrave hrane


Tokom radionice deca će pokazati svoju kreativnost na svežem voću i povrću. Organičenje je samo njihova mašta, zato očekujemo razne kreacije i inovativne ideje, a najbolji deo je to što će na kraju radionice svi radovi biti - pojedeni! Radionica ima za cilj da deci približi voće i povrće kao zamenu industrijski prerađenoj hrani, i da od deci tipično odbojnih namirnica stvori zabavne i ukusne tvorevine. Tokom dana deca će učiti i o kako se lepo ponašati za stolom, kako se pravilno koristi pribor i koliko je važna kultura jela, bez obzira da li obedujemo sami ili u društvu.

devojcice prave instrumente
Muzička radionica!

Pevanje i pravljenje instrumenata


Spremili smo nešto i za naše male talentovane muzičare. Ovaj štand je uvek najglasniji na Festivalu, pošto se tu održava radionica pravljenja instrumenata uz pomoć profesora muzičke kulture. Ovo je dobra prilika da deca sama uvide kako se stvara zvuk u instrumentima i da razumeju kako muzika uopšte nastaje. Muzičke instrumente koje mališani naprave mogu da ponesu sa sobom kao uspomenu sa Festivala.


Tradicija

Radionica veza i izrada narodnih nošnji


U davna vremena, učenje veza od malih nogu bila je uobičajena pojava u domaćinstvima. S kolena na koleno, ta veština se prenosila kao deo tradicionalne kulture i narodne umetnosti. Kako i čime se vezu jeleci, muške i ženske košulje, platna za svečane prilike, peškiri i haljine, posetioci festivala saznaće u okviru radionica veza i izrade narodnih nošnji, koje će voditi Zorica Jovićević i Vera Stevanović.


Fotografija: Nenad Jakovljević

oslikavanje odeće
Tradicija i dizajn!

Odevanje pokraj Morave


Ova radionica nudi jedinstveno iskustvo oslikavanja komada odeće. Deca će oslikavati belo srpsko platno i ukrašavati ga tradicionalnim motivima sa šumadijske nošnje. Tako se deca iz prve ruke upoznaju sa našom tradicijom, ali i sa praktičnim dizajnom i tehnikama farbanja tekstila.


Fotografija: Cup of Couple


Priroda!

Prirodnjački centar


Šta biste rekli da vam neko kaže da imate priliku da vidite dinosauruse u Srbiji? I ne, to nije šala. Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja, zabave i turizma na jednom mestu. Takav koncept ga čini jedinstvenim u ovom delu Evrope. Osam tematskih izložbi se nalazi u samom objektu dok se jedna izložba nalazi na otvorenom, u unutrašnjosti modela vulkana.
Prirodnjački centar će nam se premijerno predstaviti kroz četiri radionice: "Sačuvaj planetu", gde će deca sama praviti zdravu i bolesnu planetu; "Reciklaža nije gnjavaža", gde će deca praviti sopstvene igračke od obnovljivih materijala; "Drvo evolucije", gde će deca svrstavati životinje i biljke u različite grupe organizama; i "Napravi skelet dinosaurusa", gde će deca učiti o ovim praistorijskim životinjama.
Pored svih ovih aktivnosti, deca će moći i da se izbliza upoznaju sa dinosaurusima kroz replike i totem proširene stvarnosti.

prirodnjacki centar svilajnac
baletska škola aplauz
Balet!

Baletska škola “Aplauz”


Gotovo svaka devojčica mašta o tome da postane balerina. Od treće godine deca su već sposobna da krenu na prve časove baleta, gde se kroz druženje, igru i vežbe uče gracioznosti, brzini, razvijaju snagu, ravnotežu, orijentaciju u prostoru i koordinaciju pokreta. Balet je odličan u prevenciji deformiteta kičme, a osim tela kroz njega se razvija mašta i um. Ove godine na festivalu mališani će moći da prisustvuju jednoj baletskoj tački i radionici koje su za njih pripremili deca i učitelji iz Baletske škole “Aplauz”.


Fotografija sa sajta Pexels: cottonbroi

Zaboravljene igre!

Radionica "Čarobni ključić"


Otkrijte tajanstveni svet zaboravljenih srpskih igara. Autorka Jelena Vukas osmislila je ovu radionicu inspirisana svojim sinom Damjanom, koji je odrastao uz tradicionalne srpske igre. Zajedno ćemo zaroniti u prošlost uz naslovnicu kultnog časopisa „Neven“, koji će mališanima doneti autentično iskustvo srpske baštine. Deca će proučavati naslovnice koje su stvorili majstori poput Čika Jove Zmaja i Uroša Predića, a zatim će sami ilustrovati stranice. Naš poseban gost Festivala, gospodin Jovan Adamov, obogatiće iskustvo. Spremili smo mnoštvo zagonetki koje će probuditi maštovitost vaših mališana, dok će cupaljke i tašunaljke pružiti autentičan uvid u srpsku kulturu.
Radionicu ćemo dopuniti igrama kojih će se i roditelji rado prisetiti - arjačkinje barjačkinje, igre preskakanja lastiša, igre u kolu, i td.

kreativna radionica
predmeti od recikliranih materijala
Kreativno-edukativna radionica!

"Čarolija"


Zašto da bacamo? Hajde da recikliramo! Na ovim radionicama od starog pravimo novo: pravićemo različite predmete od recikliranog papira, kartona, limenki, i td. zatim od recikliranog stakla, kao i od reciklirane tkanine i materijala iz prirode. Tako kod dece budimo svest o očuvanju prirode, podstičemo kreativnost i maštu, kao i takmičarski duh kroz igru.


Kreativno-edukativna radionica!

"Reciklirana umetnost"


Mladi ljudi iz udruženja "KC Talas" iz Smedereva su odlučili da se priključe novom pravcu u umetnosti, a to je "art recycle". Od starih plastičnih flaša, posuda, kutija prave sve ono što može da bude od koristi današnjem čoveku i detetu, kao što su vaze, saksije za cveće, posude za pse, obeleživači za pse, i mnogo toga drugog. Od starog pravimo novo na kreativan i zanimljiv način, a deca uče važnost reciklaže i davanja nove upotrebne vrednosti već iskorišćenim predmetima.
Fotografija: Marta Ortigosa

plastika na plazi
crtanje šablonima
Arhiviranje!

Istorijski arhiv Niš


Tokom ove radionice mališani će krenuti na put zanimljivog sveta istorije i arhivistike. Kako kreirati svoj grb, kako napisati povelju, kome uputiti pismo, a kome dodeliti orden? Šta je mikrofilm i kako napraviti sopstveni pečat?
Ovo su pitanja na koja mali istraživači mogu dobiti odgovor kroz rad sa istoričarkama Ninom, Anastasijom i saradnicom Anđelom, uz mnogo zabave i druženja.

Strani jezici!

Happy Kids Centar


Ovde deca istražuju šareni svet engleskog jezika na kreativan i zabavan način, kroz aktivnosti koje obogaćuju njihove jezičke veštine na engleskom jeziku. Skakutanje po oblacima će mališane podstaći da istražuju oblike i boje na veseo i neobičan način, slaganje rečenica kockicama omogućiće im da grade svoje rečenice na engleskom jeziku, a iscrtavanje zastavica na licu dečjim bojama inspirisaće ih da razmišljaju o drugim kulturama. Spajalice-znamenitosti će mališane učiti o različitim kulturama i svetu oko sebe, a slikanje na streč foliji će probuditi želju za kreativnim istraživanjem.
Deca će imati priliku da otkriju koliko je engleski jezik zanimljiv i primenjiv u stvarnom svetu dok se igraju i uče kroz raznovrsne aktivnosti, što će - nadamo se- probuditi njihovu želju da počnu da ga izučavaju.
Fotografija: RDNE Stock project

nastavnica uči decu abecedu
deca uče da broje
Matematika!

Mensa Srbije i Kreativna matematika


Pitate se šta deca od 5 godina mogu da rade sa špilom karata čija su osnovna funkcija matematičke operacije? Lepota Kreativne matematike je u varijacijama na temu – jedan špil karata nudi različite mogućnosti za igru! Kreativna matematika, koju podržava Mensa Srbije, može vama i vašem detetu obezbediti važna matematička iskustva i dobru zabavu.
Fotografija: Yan Krukau

Kaligrafija!

Umetnost lepog pisanja


Kaligrafija predstavlja zanimljiv spoj književnosti i likovne umetnosti, a vodi poreklo iz Kine. Kaligrafija pobuđuje umetničku stranu jer predstavlja široku paletu kreativnosti i pruža bezbrojne mogućnosti umetničkog stvaranja. U srpskim osnovnim školama je u periodu od 1844. do 1959. godine postojao nastavni predmet Lepo pisanje – Krasnopis, gde se pisalo pisanim slovima po pravilu „kosa linija tanka, uspravna debelaˮ. Bavljenje kaligrafijom podrazumeva igranje sa raznim vrstama olovaka, pera, penkala, mastila i vrsta papira. Kaligrafija je i odlična antistres vežba, a na ovogodišnjem Festivalu prof Jasmina Pivnički će deci pokazati kako da naprave jedinstvene obeleživače stranica koristeći ovu prelepu veštinu.

kaligrafija
devojčica jede med
Zdrava hrana!

Krnjevac med


Najbolja poslastica za decu je ona koja je zdrava i prirodna. Med se koristi od davnina kao važan sastojak brojnih recepata, ali ono što je posebno bitno jeste da je dobar saveznik u jačanju imuniteta.
Iako deca vole da zuje na sve strane, ovde će imati priliku da zastanu na kratko i saznaju kako pčele prave med, zašto bi trebalo da med uvrstimo kao važan sastojak naše ishrane i kako mogu da naprave ukusnu a zdravu voćnu užinu. Mališani će moći i da probaju Krnjevac med koji se zalaže za razvoj zdravih dečjih navika.
Fotografija: Yan Krukau


Kreativna radionica!

Šumska čarolija


Na ovoj radionici koju organizuje biblioteka "Radoje Domanović" iz Topole, zajedno ćemo osmisliti, napraviti i ukrasiti maske i šešire, krila i krune za šumska bića koja se skrivaju u stoletnim hrastovim stablima.
Neka kroz oplenačku šumu projure mali vitezovi na konjima od kartona! Neka šumske vile sa krilima od lišća i mahovine poseju čaroliju u kojoj ćemo se svi lepo družiti! Pozivamo u pomoć puževe i veverice, ježeve i zečeve, da svi zajedno oživimo i razigramo šumu! Dođite i vi, čekamo vas.


radionica šumska čarolija