Radionice

Umetnost!

Dečja likovna kolonija


Likovna kolonija je svake godine jedna od najpopularnijih aktivnosti. Ponesite svoj blok i pribor za crtanje ili slikanje, ili ćemo mi obezbediti pribor, dok će se prelepi oplenački park postarati za inspiraciju.

Na kraju dana naš žiri će odabrati tri najlepša crteža i nagraditi pobednike paketićima iznenađenja.


Ishrana!

Radionica zdrave hrane


Tokom radionice deca će pokazati svoju kreativnost na svežem voću i povrću. Organičenje je samo njihova mašta, zato očekujemo razne kreacije i inovativne ideje, a najbolji deo je to što će na kraju radionice svi radovi biti - pojedeni!

Ekološka radionica!

Razvijanje ekološke svesti kod dece


Na ovogodišnjoj eko-radionici koju organizuje Domis team deca će naučiti kako da ostatke koji nastanu prilikom pripreme hrane pretvore u ekološko organsko đubrivo umesto u otpad. Sa takvim đubrivom zemljište postaje izuzetno plodno, nema potrebe za mineralnim đubrivima i pesticidima, a moguće je i gajenje biljaka bez oranja.


Pročitajte tekst o razvoju ekološke svesti kod dece na našem blogu
Razvojno-kreativne radionice!

Oblutak


Da li i Vaše dete uživa u krojenju, bojenju, lepljenju? Da li želi da uči dok stvara? Da li ste u potrazi za idejama kako da se zabavite sa svojom decom?
Ukoliko je odgovor na ova pitanja “da”, obavezno posetite Oblutak radionicu na Festivalu. Zajedno ćemo praviti igračke koje će deca kasnije poneti sa sobom, a kojima ćete kod kuće moći zajedno da se igrate.


Ovakve radionice, osim što su naravno zanimljive deci, imaju još jednu vrlo važnu svrhu - dok pravimo igračke i zabavljamo se, deca ujedno razvijaju motoriku, inteligenciju, pažnju, i uče kako da komuniciraju i sarađuju sa vršnjacima.


Više informacija o Oblutak radionicama
sigmund-TJxotQTUr8o-unsplash
dečak sa sokolom
Radionica lepog ponašanja prema životinjama!

Beo Zoo Vrt


Upoznajte neke od stanovnika Vrta dobre nade - neki od njih žive na našem podneblju, dok nam drugi stižu iz dalekih toplih krajeva. Kroz radionicu deca će učiti kako da se prema životinjama ponašaju sa poštovanjem, šta treba uraditi kada sretnu divlju životinju u prirodi i zašto ne moramo da ih se plašimo.


Više informacija o Beo Zoo Vrtu
Muzička radionica!

Pevanje i pravljenje instrumenata


Spremili smo nešto i za naše male talentovane muzičare. Ovaj štand je uvek najglasniji na Festivalu, pošto se tu održava radionica pravljenja instrumenata uz pomoć profesora muzičke kulture. Ovo je dobra prilika da deca sama uvide kako se stvara zvuk u instrumentima i da razumeju kako muzika uopšte nastaje. Muzičke instrumente koje mališani naprave mogu da ponesu sa sobom kao uspomenu sa Festivala.


devojcice prave instrumente
ben-white-4K2lIP0zc_k-unsplash
Literarna sekcija!

Radionica "Uhvati reč"


Na ovogodišnjem festivalu spremili smo nešto i za dečicu koja su zaljubljenici u knjige, književnost i kreativno pisanje. Na radionici "Uhvati reč" koju vodi pisac Ana Plavšić, deca će se igrati rečima i učiti najrazličitije načine kako mogu da izraze svoju misao. Uz ovakve radionice deca razvijaju kulturu usmenog i pismenog izražavanja, jasnosti i maštovitosti. Svi su dobrodošlii: dečica koja žele tek da se oprobaju u pisanju ali i dečica koja su već u školskim klupama pokazala interesovanje za ovu temu. Cilj nam je da ovom radionicom probudimo u deci ljubav za knjigama i kreativnom pisanju i razmišljanju, ali i da onima koji su se već oprobali u pisanju otkrijemo neke nove horizonte i motivišemo ih da nastave da se bave time.


Kreativna radionica!

Šumska čarolija


Na ovoj radionici koju organizuje biblioteka "Radoje Domanović" iz Topole, zajedno ćemo osmisliti, napraviti i ukrasiti maske i šešire, krila i krune za šumska bića koja se skrivaju u stoletnim hrastovim stablima.
Neka kroz oplenačku šumu projure mali vitezovi na konjima od kartona! Neka šumske vile sa krilima od lišća i mahovine poseju čaroliju u kojoj ćemo se svi lepo družiti! Pozivamo u pomoć puževe i veverice, ježeve i zečeve, da svi zajedno oživimo i razigramo šumu! Dođite i vi, čekamo vas.


zivotinje od papira
kaligrafija
Kaligrafija i književnost!

Fantastična književnost


Fantastična književnost i kaligrafija udružiće se na ovogodišnjem Festivalu, zahvaljujući čemu će deca imati priliku da zavire u magični svet najpoznatijeg svetskog čarobnjaka – Harija Potera. Moći će da izrade sopstveni čarobni štapić, da se izbliza uvere kako izgleda kabinet profesora Snejpa, kao i da napišu pismo iz Hogvortsa. Pri pisanju pisma potrudićemo se da savladamo zahtevnu kaligrafsku veštinu. Pored toga, mališani će ići u istraživanje Zabranjene šume, u kojoj će se upoznati sa fantastičnim stvorenjima.


Bavljenje kaligrafijom podrazumeva igranje sa raznim vrstama olovaka, pera, penkala, mastila i vrsta papira. Kaligrafija je odlična antistres vežba! Na Festivalu će deca imati priliku da se oprobaju u kaligrafiji i možda čak otkriju novi hobi.


Ivan Jevtović, nastavnik srpskog jezika i književnosti

Tradicija

Radionica veza i izrada narodnih nošnji


U davna vremena, učenje veza od malih nogu bila je uobičajena pojava u domaćinstvima. S kolena na koleno, ta veština se prenosila kao deo tradicionalne kulture i narodne umetnosti. Kako i čime se vezu jeleci, muške i ženske košulje, platna za svečane prilike, peškiri i haljine, posetioci festivala saznaće u okviru radionica veza i izrade narodnih nošnji, koje će voditi Zorica Jovićević i Vera Stevanović.


Fotografija: Nenad Jakovljević

Kreativnost!

Grad budućnosti


Na pripremljenoj maketi Oplenca deca će dobiti priliku da svoje ideje pretvore u stvaralaštvo, tj. da sagrade Topolu po svojoj meri. Improvizovane kućice, zgrade, parkovi mogu biti postavljeni na bezbroj načina, a upravo radi razmene ideja, izražavanja i druženja organizujemo ovu radionicu.

Fotografija sa sajta Pexels: Alena Darmel

Dizajn!

Oslikavanje odeće


Ova radionica nudi jedinstveno iskustvo otkrivanja tajni izrade modnih detalja i oslikavanja komada odeće. Zajedno ćemo sa mališanima dizajnirati modne dodatke, ukrašavati ih i ručno oslikavati. Torbe i majice dobiće novo ruho obojeno maštom dece.


Fotografija: Cup of Couple

oslikavanje odeće
Radionica otvorene laboratorije
Hemija!

"Otvorene laboratorije"


Program “Otvorene laboratorije” nastao je kroz ideju studenata Hemijskog fakulteta, sa ciljem da se obogate znanja i veštine iz hemije među decom i mladima. Do sada program je prošlo više od 10 hiljada učenika iz 55 osnovnih i 50 srednjih škola u Srbiji, a “Otvorene laboratorije” posetiće naš Festival, gde će svi zainteresovani mališani dobiti priliku da se, možda i po prvi put, upoznaju sa značajem hemije u svakodnevnom životu.

Fotografija sa sajta Otvorene laboratorije

Nauka!

NTC sistem učenja


"Učenje je igra", kaže dr Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja. Dete najbolje uči kada ne misli o učenju, nego kada je učenje deo igre. NTC sistem učenja na Festivalu organizuje takmičenje u dinamičnim igrama u kojima se kroz zabavu podstiču koncentracija i razvoj matematičko-logičkih sposobnosti. Kroz igre deca razvijaju divergentno mišljenje (kreativnost i darovitost), maštu i funkcionalno znanje. Neke od najpoznatijih NTC igara su "Bez straha do šaha”, “Zeleno je više”, “Menjaža”, “Reč na potezu" i “Razmišljaj prstima”.


Fotografija sa instagram naloga @ntcucenje

Mentalna aritmetika!

"Malac Genijalac"


Malac Genijalac je internacionalni edukativni sistem koji se zasniva na podsticanju i razvijanju intelektualnih veština i sposobnosti dece od najranijeg perioda. Spajajući “najbolje iz različitih svetova” – od Istoka do Zapada - škola ima misiju da podstakne nove generacije da maksimalno iskoriste svoje potencijale. Sigurno, stimulativno i kreativno okruženje najbolji su recept za pametno odrastanje.

Fotografija sa sajta Malac Genijalac

Planinarenje!

Planinarsko društvo "Žeželj"


Tokom trajanja festivala, deca će imati priliku da se bliže upoznaju sa lekovitim biljem i njihovom upotrebom. Naučiće da razlikuju nekoliko vrsta gljiva i njihove dvojnice. Upoznaće se sa programom eko-planinarskog kampa "Gledić zove", koji se organizuje drugu godinu zaredom na Gledićkim planinama. Predstavnice Planinarskog društva “Žeželj”, objasniće deci osnove planinarenja i orijentacije u prirodi.


Fotografija sa sajta Pexels: Marsel Hasanllari

Planina
Herbarijum
Priroda!

Herbarijum


Na ovoj radionici, namenjenoj deci od tri godine naviše, bavićemo se upoznavanjem i igranjem biljkama. U jedinstvenom spoju prirode i umetnosti pravićemo čestitke od biljaka, upoznaćmo se sa načinom izrade herbarijuma, razgovaraćemo o prirodi i biljkama. Trudićemo se da ostvarimo vezu sa prirodom na jedan vrlo kreativan način.

Fotografija sa sajta Pexels: Diana Light