Zašto je jahanje konja dobro za decu?

Kako da naučimo decu da brinu o životnoj sredini
Kako da naučimo decu da paze na životnu sredinu
22.07.2021.
Zašto sam svoju ćerku stavila na konja sa nepunih 6 meseci
05.08.2021.

Zašto je jahanje konja dobro za decu?

? @nenadjakovljevicphotography

Konji su životinje koje su od davnina poznate po svojoj plemenitosti, gracioznosti, ostvarenom prijateljstvu i vezi sa čovekom. Iako više nemaju radnu funkciju, konji su danas predmet obožavanja dece i mladih širom sveta.

Stručnjaci već decenijama posmatraju odnos između deteta i konja. Usput su primetili da ove životinje imaju lekovita i osnažujuća dejstva na ponašanje i samopouzdanje kod mladih.

Kako zapravo konji doprinose mladim ljudima? Kako jahanje utiče na pravilno držanje, razvoj mišića i unutrašnji i spoljašnji balans?

Druženje, empatija i razvoj socijalne inteligencije

Duženje sa vršnjacima na otvorenom je od velikog značaja za osećaj pripadnosti, unutrašnjeg sklada i ispunjeno detinjstvo. Decu po prirodi privlače konji, a jahanje predstavlja odličnu zamenu za igranje igrica na kompjuteru, gledanje TV-a i provedene sate na društvenim mrežama.

Konjički sport inspiriše mlade da istražuju i provode svoje vreme u prirodi, samostalno ili u grupi. Kada deca jašu, provode vreme sa konjima i drugom decom, oni za početak imaju osećaj sigurnosti i pripadnosti grupi. Kroz brigu i saradnju razvijaju empatiju prema ljudima i životinjama.

Konjički sport nosi sa sobom odgovornost za sebe, ljude oko sebe i za životinje. Tako deca uče o procesu sazrevanja, samorefleksije i odgovornom postupanju u radu i igri.

Devojčica mazi konja.
@nenadjakovljevicphotography

Poboljšanje zdravlja i fizičkih sposobnosti

Jahanje konja se odvija uglavnom na otvorenom prostoru i svežem vazduhu, a sama aktivnost zahteva pravilno držanje, koordinaciju i balans tela. Pravilno jahanje zahteva razvoj i osnaživanje mnogih mišića.

Na duže staze to kod jahača pospešuje razvoj vretenastih mišića, snage, pokretljivosti, pravilnog držanja, poboljšanje refleksa, a u isto vreme stvara harmoniju i fokusiranost u mislima jahača. Ustanovljeno je da konji nude stvaraju psihološko blagostanje kod dece, smanjuju anksioznost i stres.

Poznato je i da se godinama konji koriste u terapeutskom radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Kroz jahanje deca uče da na pravilan način kanališu svoje emocije, spoljašnje doživljaje i strahove.

Životne lekcije

Ulaskom u svet jahanja, deca uče lekcije od velike vrednosti i za druge oblasti života. Neke od njih su prevazilaženje neuspeha, strahova, razumevanja povezanosti za drugim živim bićima, istrajnost, radna disciplina i zdravo samopouzdanje.

Ujedno se uče, strpljenju, pravim vrednostima prijateljstva, vrednog rada, kao i zdravom poštovanju životinja i kako se ponašati u njihovom okruženju. Jahanje zahteva postepene korake do uspeha, kao i odlučnost, održavanje volje za učenjem i napretkom.

Ukoliko se deca odluče da učestvuju na takmičenjima, naučiće potpuno nov skup veština i načine razmišljanja u vezi timskog rada i ostvarivanja cilja.

Odnos deteta prema konju kao prema njegovom prijatelju, a ne slugi, donosi najbolje rezultate u konjičkom sportu i pravilnom daljem emotivnom i socijalnom razvoju kod jahača.

Deca jašu konje.
@nenadjakovljevicphotography

Preuzimanje odgovornosti

Jahanje i briga o konju je odličan način da dete nauči da preuzme odgovornost za svoja dela, jer čuvanje konja je težak posao. Deca uče veštine koje uključuju hranjenje, timarenje i sedlanje konja, kao i na šta treba obratiti pažnju u ponašanju i zdravlju svog konja.

Sve ove radnje im pomažu da steknu širok spektar veština i odgovornosti. Takođe, odgovorno ponašanje pomaže deci da razumeju zašto je bitna briga o drugima, kako biti ljubazan, nežan i saosećajan prema životinjama.

Pomaže im da razviju poštovanje i disciplinu prilikom rada sa ljudima i životinjama.

Samopouzdanje

Konjički sport predstavlja i jako zabavan način za razvoj samopouzdanja i sportskih performansi. Jahanje i briga o konju može biti pravi podsticaj za samopouzdanje deteta dok stiče nova znanja, dobija pohvale i doživljava čisto zadovoljstvo prilikom čuvanja svog četveronožnog prijatelja.

Kada deca nauče da jašu oni mogu razviti doživotnu strast prema konjima, naučiti kako da brinu o njima i kako ih timariti. Sve te radnje doprinose njihovom samopouzdanju i pravilnom ophođenju prema tako velikim životinjama.

Jahanje može pomoći deci svih uzrasta i sposobnosti. Ostvarena veza i interakcija sa njihovim konjem može razviti odano i nesvakidašnje prijateljstvo koje, takođe povećava njihovo poverenje u svakodnevne socijalne situacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *