Aktivnosti

Jahanje!

Konjički klub „Urban cowboy"Jahanje je već godinama najpopularnija aktivnost na Festivalu i ma koliko mi povećavali broj konja, uvek je sve više dece koja žele da se oprobaju u sedlu. Mališani će upoznati neke od najmirnijih članova Konjičkog kluba „Urban Cowboy" iz Grocke, kao i konje porodice Karađorđević.
Jahanjem se aktiviraju sve važne grupe mišića u telu, ali koristi ovog plemenitog sporta daleko prevazilaze samo fizičku aktivnost. Deca provode vreme na svežem vazduhu, razvijaju empatiju i uče se disciplini dok brinu o konjima. Zanimljivo je da, za razliku od uobičajene prepirke oko sređivanja svoje sobe, nećete čuti nijednu primedbu dok omiljenom poniju čiste boks.


Više informacija o KK Urban Cowboy
Streličarstvo!

Radionica streličarske opreme „Knez Lazar", Oplenačko streličarsko udruženje i Streličarski klub Zemun


Sigurno ste se i vi kao mali igrali Robin Huda? Ali da li ste znali da smo i mi imali vrsne streličare, i to vekovima pre nego što je Robin gospodario Šervudskom šumom? Srpski strelci su već početkom XII veka imali lukove napredne tehnologije za to vreme (poređenja radi, engleski strelci su slične lukove koristili tek dva veka kasnije).

Ova veština je nekada bila neophodna za život, odbranu i ishranu. Danas je streličarstvo izuzetno opuštajući sport koji traži sigurnu ruku, dobro oko i malo strpljenja da se savlada veština.


Više informacija o Radionici streličarske opreme „Knez Lazar

Više informacija o Oplenačkom streličarskom udruženju
dečak gadja iz luka
Karate!

Karate klub Karađorđe


Karate omogućava da deca kroz igru u najranijem uzrastu zavole sport. Na trenizima se podjednako jača i leva i desna strana tela i gornji i donji ekstremiteti. To je jako bitno za posturu tela i pravilan razvoj kičmenog stuba.


Karate decu uči disciplini i poštovanju roditeljia, trenera, svojih drugara, pa i ljutih protivnika u sportskoj borbi. Postoje pravila koji svaki karatista mora da poštuje, ne samo u sportskoj sali nego i u svakodnevnom životu. Trenerima je cilj da svako dete izvede na ,,pravi put samuraja”, a na tom putu se razvijaju se i karate šampioni, koji nas predstavljaju svuda u svetu na pravi način. Prijateljstvo se razvija kako sa drugarima u sali, tako i na takmičenjima u sportskoj borbi. Posle borbe bitno je iskazati poštovanje protivniku bez obzir na rezultat, pobedu ili poraz.

Igor Kristin, trener u karate klubu Zandarmerija

Na štandu karate kluba Karađorđe iz Topole deca će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim principima karatea i odabranim vežbicama koje mogu i sami da rade kod kuće.

Streljaštvo!

Streljačka družina „Oplenac"


Nekada lukom i strelom, danas vatrenim oružjem - vešti strelci umeju da pogode metu bez obzira na udaljenost, veličinu ili pokret.

Danas je streljaštvo moderan sport, prisutan i na Olimpijskim igrama, a naši strelci redovno osvajaju impozantne uspehe. Ko zna - možda se među posetiocima festivala krije nova Jasna Šekarić ili mladi Milenko Sebić!

Streljačka družina „Oplenac" iz Topole omogućiće posetiocima svih uzrasta da se oprobaju pred metom; naši strelci pokazaće vam kako se rukuje vazdušnim puškama i pištoljima. Tokom čitavog dana strelci će vam biti na raspolaganju za sva pitanja i informacije o oružju, sportu i veštini gađanja, a ako budete uspešni i pogodite metu, možete je poneti sa sobom za uspomenu!


fotografije: Nenad Jakovljevic (www.nenadjakovljevic.com)
Folklor!

KUD „Oplenac"


Folklor je neizostavni deo naše kulture i istorije, a KUD „Oplenac" iz Topole je neizostavni deo našeg festivala! KUD postoji već 22 godine, a za njihove sjajne igrače se često kaže da "nisu osvojili nagrade samo tamo gde nisu nastupali".

Članovi društva će za nas izvesti odabrane igre, a tokom dana će održati i radionicu na kojoj će pokazivati osnovne korake nekih od najpopularnijih kola. Pridružite im se - sigurni smo da ćete se sjajno zabaviti, bez obzira na godine!


Više informacija
Fudbal!

Akademija fudbala Duljaj


Ovom, jednom od najpopularnijih sportova, nije potrebno posebno predstavljanje. Pošto su utakmice na ulici ispred kuće ili egzibicije u dnevnoj sobi svakodnevna zabava za mnoge dečake i devojčice, Fudbalska akademija Duljaj pripremila je radionicu koja će, sigurni smo, spasiti mnoge prozore i saksije sa cvećem. Tokom radionice deca će raditi vežbice koje će ih učiti osnovama šuta i vođenja lopte. Ujedno će mališani imati priliku da se upoznaju sa stručnjacima i trenerima iz fudbalskog sveta.


U dečjem fudbalu naglašavaju se zajedništvo i pozitivan stav prema životu. Tako rastu radosna deca sa dobrim prijateljima i zdravim interesima.


Više informacija o akademiji Duljaj
dečak igra fudbal
Igre bez granica!

Za celu porodicu


Trka sa jajima, nadvlačenje konopcem, puzeća trka beba i takmičenje u brzom širenju veša samo su neke od igara bez granica koje vas čekaju na festivalu. Svi članovi porodice će pronaći igru za sebe, u to smo sigurni, a pobednici dobijaju poklončiće iznenađenja. Čak i ako ne budete bili najbrži ili najsnažniji, garantovano ćete se dobro nasmejati i zabaviti!

Orijentiring!

Umete li da čitate mapu?


Danas, kada se svi oslanjamo na GPS da nas dovede do cilja, snalaženje u prostoru samo uz mapu i kompas pravi je izazov. Na Festivalu ćemo imati priliku da se upoznamo sa veštinom orijentiringa, odnosno čitanja mape i pronalaženja tajnih lokacija na kojima su sakriveni papirići sa brojevima. Tek kada ih pronađete sve, može se reći da ste zaista iskusni u ovoj veštini.

Kapacitet ove radionice je ograničen, zato se prijavite na vreme i rezervišite mesto za vaše mališane (kao i na svim ostalim radionicama i aktivnostima, pratnja roditelja ili staratelja je obavezna). Prijave možete poslati na info@oplenac.co.rs ili preko naših Facebook ili Instagram stranica.

Ashihara!

Ashihara kaikan klub „Oplenac"


Ashihara je savremeni stil borilačkih veština - osnivač Hideyuki Ashihara je uzeo najbolje segmente proverenih veština i njima dodao svoje originalne tehnike. Nastao je borbeni stil prilagođen realnim, životnim situacijama što ga svrstava u tzv. "ulične borbene stilove". Ono što ga izdvaja od ostalih borilačkih veština je savremen i promišljen metod koji bez povreda i prejakih, nekontrolisanih sparing partnera, početnike lako uvodi u ful kontakt borenje.
Na Festivalu će nam se predstaviti najmlađi članovi kluba, koji će pokazati kako osnovne tehnike mogu da se savladaju od malih nogu.

Viteška borba!

Konjički klub „Zapadna Morava"


Konjički klub Zapadna Morava dočaraće nam duh srednjeg veka i viteškog ponašanja. Hrabri vitezovi pokazaće nam gađanje lukom i strelom sa konja, borbe na konjima, akrobacije, seču povrća, i drugo. Fascinantna tačka, koja se uglavnom viđala samo na filmovima jeste Jousting ili na srpskom đostranje. To je srednjovekovni turnir gde se dva viteza na konjima zaleću jedan na drugog kopljima, pokušavajući da pogode protivnika u štit i obore ga sa konja. Veruje se da je ovakav viteški turnir poslednji put bio organizovan za vreme cara Dušana Silnog.


Odbojkaška radionica!

OK ,,Karađorđe”, Topola


Jedan od najlepših timskih sportova, kako za devojčice tako i za dečake, jeste odbojka. Odbojkaški klub ,,Karađorđe” nudi dečici Topole besplatne treninge tokom godine, a ovog septembra i radionicu na Oplencu Festivala. Mališani će naučiti osnovne odbojkaške pokrete kao što su servis, čekić, dobacivanje lopte prstima i drugo.

Igrajući odbojku dečica se pravilno fizički razvijaju, stiču kondiciju i vode zdraviji život. Cilj treninga je da deca zavole sport, ali i da se uče drugarstvu i pravim vrednostima. S obzirom na to da se odbojka igra u timovima od šest igrača, veoma je važna komunikacija, poverenje među saigračima, poštovanje saigrača i protivnika.

Senzorna šuma!

Kutak za najmlađe


Kroz ovaj senzorni kutak želimo mališanima da omogućimo malu oazu za igru, druženje i istraživanje. Šuma je namenjena bebama, maloj deci i deci sa smetnjama u razvoju, a prostor za igru je prilagođen dečjem uzrastu i potrebama, tako da se ona u njemu osećaju prijatno. Svrha senzorne šume je da podstakne maštu, kreativnost i istraživački duh, sve to kroz igru i posmatranje svog okruženja.

Poligon spretnosti!

Razvoj motorike kroz male izazove


Još jedna aktivnost koju mališani obožavaju na Festivalu jeste poligon spretnosti. Prolazeći kroz, ispod ili preko postavljenih prepreka deca razvijaju motoriku, savladavaju izazove i sjajno se zabavljaju. Na poligonu sa decom rade profesori fizičkog vaspitanja koji će im pokazati kako da pravilno savladaju prepreke, da bi iz ove aktivnosti izvukli najveću korist. Roditeljima ovaj poligon možda posluži i kao inspiracija za igre i sprave koje možete i sami napraviti kod kuće!

Aktivnija Srbija!

Fizička aktivnost


Projekat „Aktivnija Srbija" promoviše fizičku aktivnost širom Srbije uz moto: „Udružimo se, vežbajmo zajedno i pokrenimo sve one koji to nisu mogli sami." Svi znamo da vežbanje pozitivno utiče na zdravlje i smanjuje rizik od dijabetesa, gojaznosti i mnogih drugih oboljenja. Kroz organizaciju javnih masovnih treninga cilj ovog projekta je da podigne svest o zdravom životu, ishrani i sportu. Iskreno se nadamo da će nakon njihovog treninga na Festivalu doći do dugoročnih promena u navikama naših mladih posetilaca i da će se na Oplencu češće sretati dečica koja treniraju pod vedrim nebom, u zdravoj sredini.


Fotografija je preuzeta sa sajta Aktivnije Srbije.
Balet!

Baletska škola “Aplauz”


Gotovo svaka devojčica mašta o tome da postane balerina. Od treće godine deca su već sposobna da krenu na prve časove baleta, gde se kroz druženje, igru i vežbe uče gracioznosti, brzini, razvijaju snagu, ravnotežu, orijentaciju u prostoru i koordinaciju pokreta. Balet je odličan u prevenciji deformiteta kičme, a osim tela kroz njega se razvija mašta i um. Ove godine na festivalu mališani će moći da prisustvuju jednoj baletskoj tački i radionici koje su za njih pripremili deca i učitelji iz Baletske škole “Aplauz”.


Fotografija sa sajta Pexels: cottonbroi