Aktivnosti

Jahanje!

Konjički klub „Urban cowboy"Jahanje je već godinama najpopularnija aktivnost na Festivalu i ma koliko mi povećavali broj konja, uvek je sve više dece koja žele da se oprobaju u sedlu. Mališani će upoznati neke od najmirnijih članova Konjičkog kluba „Urban Cowboy" iz Grocke, kao i konje porodice Karađorđević.
Jahanjem se aktiviraju sve važne grupe mišića u telu, ali koristi ovog plemenitog sporta daleko prevazilaze samo fizičku aktivnost. Deca provode vreme na svežem vazduhu, razvijaju empatiju i uče se disciplini dok brinu o konjima. Zanimljivo je da, za razliku od uobičajene prepirke oko sređivanja svoje sobe, nećete čuti nijednu primedbu dok omiljenom poniju čiste boks.


Više informacija o KK Urban Cowboy
Lepo ponašanje prema životinjama!

Beo Zoo Vrt


Upoznajte neke od stanovnika Vrta dobre nade - neki od njih žive na našem podneblju, dok nam drugi stižu iz dalekih toplih krajeva. Kroz ovu aktivnost deca će učiti kako da se prema životinjama ponašaju sa poštovanjem, šta treba uraditi kada sretnu divlju životinju u prirodi i zašto ne moramo da ih se plašimo.


Više informacija o Beo Zoo Vrtu
Lepo ponašanje prema životinjama!

Zoo vrt Palić


Šta je glavna odlika deteta? Nezasita radoznalost! Zato se ove godine Vrtu dobre nade pridružio Zoo vrt Palić kako bi omogućili mališanima da se upoznaju sa životinjama koje nemaju priliku da vide uživo. Na štandu će biti prisutni veterinar i negovatelji životinja kako bi odgovorili na mnogobrojna dečja pitanja. Naročita zanimljivost je izložba koja nam sa Palića stiže kako bi deci prikazala jaja noja i emua, košuljice zmija, lobanje vuka i kože zebre i žirafe. Dobra vest za razigrane dečje prstiće jeste da sve može da se dodirne!


Više informacija o Zoo vrtu Palić
Streličarstvo!

Streličarski klubovi iz Beograda i Topole


Sigurno ste se i vi kao mali igrali Robin Huda? Ali da li ste znali da smo i mi imali vrsne streličare, i to vekovima pre nego što je Robin gospodario Šervudskom šumom? Srpski strelci su već početkom XII veka imali lukove napredne tehnologije za to vreme (poređenja radi, engleski strelci su slične lukove koristili tek dva veka kasnije).

Ova veština je nekada bila neophodna za život, odbranu i ishranu. Danas je streličarstvo izuzetno opuštajući sport koji traži sigurnu ruku, dobro oko i malo strpljenja da se savlada veština. Streličarstvo na Dečjem festivalu omogućili su Radionica streličarske opreme „Knez Lazar", Oplenačko streličarsko udruženje, Streličarski klub Zemun i Streličarski klub DIF.


Više informacija o Radionici streličarske opreme „Knez Lazar

+Više informacija o Oplenačkom streličarskom udruženju Više informacija o Streličarskom klubu Zemun Više informacija o Streličarskom klubu DIF
dečak gadja iz luka
Karate!

Karate klub Karađorđe


Karate omogućava da deca kroz igru u najranijem uzrastu zavole sport. Na trenizima se podjednako jača i leva i desna strana tela i gornji i donji ekstremiteti. To je jako bitno za posturu tela i pravilan razvoj kičmenog stuba.


Karate decu uči disciplini i poštovanju roditeljia, trenera, svojih drugara, pa i ljutih protivnika u sportskoj borbi. Postoje pravila koji svaki karatista mora da poštuje, ne samo u sportskoj sali nego i u svakodnevnom životu. Trenerima je cilj da svako dete izvede na ,,pravi put samuraja”, a na tom putu se razvijaju se i karate šampioni, koji nas predstavljaju svuda u svetu na pravi način. Prijateljstvo se razvija kako sa drugarima u sali, tako i na takmičenjima u sportskoj borbi. Posle borbe bitno je iskazati poštovanje protivniku bez obzir na rezultat, pobedu ili poraz.

Igor Kristin, trener u karate klubu Zandarmerija

Na štandu karate kluba Karađorđe iz Topole deca će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim principima karatea i odabranim vežbicama koje mogu i sami da rade kod kuće.

Streljaštvo!

Streljačka družina „Oplenac"


Streljaštvo je sport prisutan i na Olimpijskim igrama, a naši strelci redovno osvajaju impozantne uspehe. Kroz treninge deca razvijaju preciznost, poboljšavaju koordinaciju ruke i oka, i poboljšavaju koncentraciju što je za decu naročito korisno kao balans instant zadovoljstvu koje dobijaju kroz društvene mreže i video igre.
Streljačka družina „Oplenac" iz Topole omogućiće posetiocima svih uzrasta da se oprobaju pred metom; naši strelci pokazaće vam kako se rukuje vazdušnim puškama i pištoljima. Tokom čitavog dana strelci će vam biti na raspolaganju za sva pitanja i informacije o streljačkom sportu i veštini gađanja, a ako budete uspešni i pogodite metu, možete je poneti sa sobom za uspomenu!


dečak igra fudbal
Fudbal!

Akademija fudbala Duljaj


Ovom, jednom od najpopularnijih sportova, nije potrebno posebno predstavljanje. Pošto su utakmice na ulici ispred kuće ili egzibicije u dnevnoj sobi svakodnevna zabava za mnoge dečake i devojčice, Fudbalska akademija Duljaj pripremila je radionicu koja će, sigurni smo, spasiti mnoge prozore i saksije sa cvećem. Tokom radionice deca će raditi vežbice koje će ih učiti osnovama šuta i vođenja lopte. Ujedno će mališani imati priliku da se upoznaju sa stručnjacima i trenerima iz fudbalskog sveta.


U dečjem fudbalu naglašavaju se zajedništvo i pozitivan stav prema životu. Tako rastu radosna deca sa dobrim prijateljima i zdravim interesima.


Više informacija o akademiji Duljaj
Igre bez granica!

Za celu porodicu


Trka sa jajima, nadvlačenje konopcem, puzeća trka beba i takmičenje u brzom širenju veša samo su neke od igara bez granica koje vas čekaju na festivalu. Svi članovi porodice će pronaći igru za sebe, u to smo sigurni, a pobednici dobijaju poklončiće iznenađenja. Čak i ako ne budete bili najbrži ili najsnažniji, garantovano ćete se dobro nasmejati i zabaviti!

Orijentiring!

Umete li da čitate mapu?


Danas, kada se svi oslanjamo na GPS da nas dovede do cilja, snalaženje u prostoru samo uz mapu i kompas pravi je izazov. Na Festivalu ćemo imati priliku da se upoznamo sa veštinom orijentiringa, odnosno čitanja mape i pronalaženja tajnih lokacija na kojima su sakriveni papirići sa brojevima. Tek kada ih pronađete sve, može se reći da ste zaista iskusni u ovoj veštini.

Kapacitet ove radionice u organizaciji Planinarskog kluba POSK "Jasenica" je ograničen, zato se prijavite na vreme i rezervišite mesto za vaše mališane (kao i na svim ostalim radionicama i aktivnostima, pratnja roditelja ili staratelja je obavezna). Prijave možete poslati na info@oplenac.co.rs ili preko naših Facebook ili Instagram stranica.

Ashihara!

Ashihara kaikan klub „Oplenac"


Ashihara je savremeni stil borilačkih veština - osnivač Hideyuki Ashihara je uzeo najbolje segmente proverenih veština i njima dodao svoje originalne tehnike. Nastao je borbeni stil prilagođen realnim, životnim situacijama što ga svrstava u tzv. "ulične borbene stilove". Ono što ga izdvaja od ostalih borilačkih veština je savremen i promišljen metod koji bez povreda i prejakih, nekontrolisanih sparing partnera, početnike lako uvodi u ful kontakt borenje.
Na Festivalu će nam se predstaviti najmlađi članovi kluba, koji će pokazati kako osnovne tehnike mogu da se savladaju od malih nogu.

Odbojkaška radionica!

OK ,,Karađorđe”, Topola


Jedan od najlepših timskih sportova, kako za devojčice tako i za dečake, jeste odbojka. Odbojkaški klub ,,Karađorđe” nudi dečici Topole besplatne treninge tokom godine, a ovog septembra i radionicu na Oplencu Festivala. Mališani će naučiti osnovne odbojkaške pokrete kao što su servis, čekić, dobacivanje lopte prstima i drugo.

Igrajući odbojku dečica se pravilno fizički razvijaju, stiču kondiciju i vode zdraviji život. Cilj treninga je da deca zavole sport, ali i da se uče drugarstvu i pravim vrednostima. S obzirom na to da se odbojka igra u timovima od šest igrača, veoma je važna komunikacija, poverenje među saigračima, poštovanje saigrača i protivnika.

Senzorna šuma!

Kutak za najmlađe


Kroz ovaj senzorni kutak želimo mališanima da omogućimo malu oazu za igru, druženje i istraživanje. Šuma je namenjena bebama, maloj deci i deci sa razvojnim poteškoćama, a prostor za igru je prilagođen dečjem uzrastu i potrebama, tako da se ona u njemu osećaju prijatno. Svrha senzorne šume je da podstakne maštu, kreativnost i istraživački duh, sve to kroz igru i posmatranje svog okruženja.

Poligon spretnosti!

Razvoj motorike kroz male izazove


Još jedna aktivnost koju mališani obožavaju na Festivalu jeste poligon spretnosti. Prolazeći kroz, ispod ili preko postavljenih prepreka deca razvijaju motoriku, savladavaju izazove i sjajno se zabavljaju. Na poligonu sa decom rade profesori fizičkog vaspitanja koji će im pokazati kako da pravilno savladaju prepreke, da bi iz ove aktivnosti izvukli najveću korist. Roditeljima ovaj poligon možda posluži i kao inspiracija za igre i sprave koje možete i sami napraviti kod kuće!

Fizička aktivnost!

Aktivnija Srbija


Projekat „Aktivnija Srbija" promoviše fizičku aktivnost širom Srbije uz moto: „Udružimo se, vežbajmo zajedno i pokrenimo sve one koji to nisu mogli sami." Svi znamo da vežbanje pozitivno utiče na zdravlje i smanjuje rizik od dijabetesa, gojaznosti i mnogih drugih oboljenja. Kroz organizaciju javnih masovnih treninga cilj ovog projekta je da podigne svest o zdravom životu, ishrani i sportu. Iskreno se nadamo da će nakon njihovog treninga na Festivalu doći do dugoročnih promena u navikama naših mladih posetilaca i da će se na Oplencu češće sretati dečica koja treniraju pod vedrim nebom, u zdravoj sredini.


Fotografija je preuzeta sa sajta Aktivnije Srbije.
Fizička aktivnost!

Moj super raspust


Na ovom veselom štandu deca će se zabaviti različitim vežbicama i igrama koje stimulišu grube motoričke veštine, koncentraciju, preciznost i strpljenje. Naši novi drugari iz organizacije "Moj super raspust" organizuju vannastavne aktivnosti u prirodi za osnovce širom Srbije. Njihovi kampovi obuhvataju različite sportske, avanturističke, kreativne i edukativne radionice - vrlo slično našem konceptu! Cilj je da deca provode kvalitetno vreme u prirodi sa svojim drugarima, dok zajedno sa stručnim animatorima formiraju timski duh, kreativnost, snalažljivost i radne navike.
Fotografija preuzeta sa Facebook stranice "Moj super raspust".Košarka!

Košarkaški klub Karađorđe


Ljubav prema košarci se razvija od malena. Nije ni čudo, pošto se u Srbiji košarka igra na svakom koraku. Bilo da je to u školskom dvorištu, na ulici, u parku, pa čak i u sobama mališana, a košarkaški tereni ostaju najlepša uspomena na drugare iz kraja.
Redovna fizička aktivnost je veoma važna kod svakog deteta, uz pravilan rast i razvoj stiče se i zdrav način života, koji u kasnijem periodu ima veliki uticaj na celokupno zdravlje. Sklapaju se nova prijateljstva, deca se uključuju u timski rad, razvijaju se motoričke veštine, uče se disciplini i kako treba poštovati pravila. Aktivnost mališana podstiče pozitivnu energiju, upornost i koncentraciju.
Uz bogati košarkašku tradiciju, KK ,,Karađorđe" će mališanima u toku radionice pružiti kvalitetnu zabavu i druženje.
Fotografija: RDNE Stock project / Pexels

Hemija!

"Otvorene laboratorije"


Program “Otvorene laboratorije” nastao je kroz ideju studenata Hemijskog fakulteta, sa ciljem da se obogate znanja i veštine iz hemije među decom i mladima. Do sada program je prošlo više od 10 hiljada učenika iz 55 osnovnih i 50 srednjih škola u Srbiji, a “Otvorene laboratorije” posetiće naš Festival, gde će svi zainteresovani mališani dobiti priliku da se, možda i po prvi put, upoznaju sa značajem hemije u svakodnevnom životu.

Fotografija sa sajta Otvorene laboratorije

Nauka!

NTC sistem učenja


NTC sistem učenja će nas i ove godine obradovati svojim štandom sa NTC društvenim igrama. Svako ko bude poželeo moći će da se oproba u nekoj od najpoznatijih NTC igara, kao što su "Bez straha do šaha" i "Zeleno je više". Na raspolaganju će biti i prošlogodišnja hit igra "Razmišljaj prstima", a novitet za ovu godinu jeste NTC "Množilica".Za one najmlađe pripremili smo Evropa pazle i čuvenu "Menjažu".

Planinarenje!

Planinarsko društvo "Žeželj"


Tokom trajanja festivala, deca će imati priliku da se bliže upoznaju sa lekovitim biljem i njihovom upotrebom. Naučiće da razlikuju nekoliko vrsta gljiva i njihove dvojnice. Upoznaće se sa programom eko-planinarskog kampa "Gledić zove", koji se organizuje drugu godinu zaredom na Gledićkim planinama. Predstavnice Planinarskog društva “Žeželj”, objasniće deci osnove planinarenja i orijentacije u prirodi.


Fotografija sa sajta Pexels: Marsel HasanllariIstorija!

Šetam i pričam


Dečji festival se odvija na jednom od najlepših mesta u našoj zemlji, sa bogatom istorijskom pozadinom. Zato nam je naročito zadovoljstvo što smo ove godine program upotpunili vođenim obilaskom Kraljevskog kompleksa na Oplencu prilagođenom porodicama sa decom. Prošetaćemo do najznačajnijih objekata u sklopu Zadužbine kralja Pera I i pričati o dve loze koje su u ovim krajevima pustile korene i neraskidivo se vezale kroz vekove - kraljevskoj i vinovoj.
U okviru ovog programa saznaćete više o Oplencu i Topoli, članovima porodice Karađorđević i kulturnom nasleđu Srbije. Čekamo vas sa mapama i zadacima jer ćete, sigurni smo, nakon ovog druženja poželeti da saznate još mnogo toga.
Programi Šetam i pričam udruženja Dečja kulturna geografija (DECImetar) iz Lazarevca približavaju kulturno nasleđe deci i porodicama. Do sada je ovo udruženje mapiralo kulturno nasleđe u Lazarevcu, Valjevu, Pančevu i Kotoru, a program na Oplencu će ostati dostupan i po završetku Dečjeg festivala.Robotika!

Savremena osnovna škola


Evo prilike da vaša deca istraže čarobni svet tehnologije! Na ovom uzbudljivom putovanju mali istraživači će se upustiti u avanturu upravljanja robotima, i sigurni smo da će mnogi od njih baš tako otkriti svoje interesovanje ka robotici i programiranju. Ali naša avantura ne staje ovde! Na glavnoj bini će se odigrati uzbudljiv kviz sa robotom Peperom iz Savremene osnovne škole, pružajući deci priliku da testiraju svoje znanje i pokušaju da nadmudre veštačku inteligenciju. Ova interaktivna igra će duboko angažovati moždane vijuge i otkriti beskrajne mogućnosti koje tehnologija pruža.
Fotografija: Alena DarmelNauka!

Studentska sekcija Srpskog društva za molekularnu biologiju


Ideja naučnih radionica jeste da deci pokažemo da nauka nije bauk, već da može vrlo pitko i lako da se nauči ako se konzumira kroz igru i zabavu.
Ove godine na štandu Studentske sekcije MolBioS aktivnosti delimo u tri celine: magični svet DNK (deca će izolovati DNK lanac iz voća i pritom naučiti osnovne laboratorijske zadatke); forenzika i misterije (otkrijte kako to forenzičari razrešavaju misterije i usput naučite kako da proučite sopstveni otisak prsta); i bakterije: tajna prljavih prstića (ovde će deca učiti o bakterijama i šta nas čeka ako ne peremo ruke).Borilačke veštine!

Taekwondo klub Kinder, Topola


Tekvondo je veština koju odlikuju atraktivne tehnike i brzina. To je sistem treninga tela i uma, uz primenu udaraca nogama i rukama sa zemlje i iz skoka, blokove i eskivaže. Male borce ćemo moći da vidimo kako sparinguju na bini u okviru glavne priredbe, a tokom dana će svojim vršnjacima pokazivati osnovne pokrete i vežbe.Kreativnost!

Grad budućnosti


Na Oplencu će vas sačekati improvizovano brdo sa mauzolejem. Želimo da deca i mladi ispolje svoju maštu, kreativnost, volju da svoje ideje pretvore u stvaralaštvo i na svoj način grade Topolu po njihovoj meri: zgrade, kuće, parkove od različitih bezbednih materijala i sve to postave na pripremljenu maketu Oplenca. Udruženje Logos T je osmislilo ovu divnu priliku da svako dete ili mlad čovek ima priliku za druženje, razmenu ideja, ali i sopstveno izražavanje kroz stvaralaštvo i umetnost.Sport!

Školica sporta


Sportski program na Festivalu smo ove godine obogatili i školicom sporta za najmlađe kako bismo ih podstakli da razviju interesovanje i ljubav prema zdravom načinu života. Aktivnosti obuhvataju sport i igru, vežbu motoričkih sposobnosti dece, kordinaciju, gipkost, ravnotežu, i to sve kroz prirodne pokrete kao što su penjanje, skakanje, puzanje, trčanje i sl. Sve igre i vežbe su sprovedene kroz priče i animacije kako bi dečici bilo interesantnije, i kako bi postepeno razvijali pravilan hod i držanje, jak trbuh i ledja, kao i sprečili gojaznost. Sa decom će raditi Školica sporta Activity iz Mladenovca, i Školica sporta Topola.