DECA SA KOSOVA OTVORILA ŠESTI DEČJI FESTIVAL OPLENAC

Izbor za najveseliju fotografiju
Izbor za najlepši crtež i najveseliju fotografiju
04.09.2021.

DECA SA KOSOVA OTVORILA ŠESTI DEČJI FESTIVAL OPLENAC

princ Mihailo i princeza Ljubica

Foto: Nenad Jakovljević

Oplenac je proteklog vikenda bio najposećenija porodična destinacija u Srbiji. Šesti Dečji festival izveo je u prirodu mališane iz svih krajeva Srbije i na dva dana ih odvojio od ekrana, video igrica i mobilnih telefona. Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Ljubica Karađorđević istakla je da je ova manifestacija prvobitno osmišljena kao lokalni događaj namenjen deci, ali je tokom godina prerastao u porodični dan u prirodi:

Kada smo osnovali Festival pre šest godina, želeli smo da deci priuštimo jedan dan u prelepoj prirodi dok usvajaju nove veštine. Od tada do danas Dečji festival Oplenac je prerastao u dan za porodicu tokom kog mališani uče kroz igru, razvijaju svoje mentalne i fizičke sposobnosti, i usvajaju kvalitetne životne vrednosti, kako bi kući otišli inspirisani željom da nastave da se bave nekom od aktivnosti koje su isprobali na Oplencu. Tako želimo da ih podstaknemo da češće borave u prirodi, da se više kreću i da uvek istražuju nova interesovanja.

Šesti po redu Dečji festival Oplenac održan je 16. i 17.9. na Oplencu iza crkve Svetog Đorđa u organizaciji fondacije “Koreni” koja je pod pokroviteljstvom Njihovih kraljevskih visočanstava princa Mihaila i princeze Ljubice. Festival su svečano otvorili predstavnici hora “Car Dušan” iz Štrpca podizanjem zastave u Karađorđevom konaku u Topoli, a njihova interpretacija pesme “Crven cvete” u okviru svečane priredbe dao je naročito emotivnu notu celom događaju. 

Pod sloganom Festivala “U zdravoj sredini rastu zdrava deca” na Oplencu je mališanima bilo dostupno više od 65 različitih aktivnosti na otvorenom koje stimulišu razvoj mentalnih i fizičkih veština. Najpopularniji su kao i prethodnih godina bili jahanje, streličarstvo i senzorna šuma namenjena maloj deci i deci sa razvojnim poteškoćama.

Gužva je bila i na štandu Zoo vrta Palić gde su deca mogla da se upoznaju sa egzotičnim životinjama, ali i na kreativnim radionicama gde su deca crtala, čitala, pisala i učila kaligrafiju. Naučni eksperimenti, viteško borenje i radionica zaboravljenih igara upotpunili su program, dok je najviše osmeha izazvala trka beba koje su bodrile deci omiljene VodaVoda vodica maskote. Učešće u festivalu, pored ostalih, uzeli su i Prirodnjački centar Srbije, Mensa Srbije, NTC program učenja, hor “Ison” i mnogi drugi. 

Najmlađi posetioci su se i ove godine zadržali na štandu Moje kravice gde su mogli da razvijaju svoje kreativne veštine, okušaju se u igri pamćenja i probaju Moja Kravica D3 mleko, proizvod koji je posebno obogaćen vitaminom D3 kako bi podržao rast i razvoj dece.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da podržimo Dečiji festival na Oplencu, događaj koji donosi radost i osmeh našim najmlađim sugrađanima. Kompanija Imlek tradicionalno pruža podršku manifestacijama u okviru koje deca imaju priliku da iskažu svoj talenat kroz umetnost, kulturu i sport, a naši proizvodi idealan su saveznik na tom putu. Izuzetno smo srećni što smo imali priliku da stvaramo najlepše uspomene sa svim posetiocima Dečijeg festivala na Oplencu,

izjavio je Jovan Bugarčić, direktor marketinga kompanije Imlek.

U brojnim i nezaboravnim avanturama u kojima su mališani uživali pratila ih je VODAVODA Vodica, prirodno mineralna arteška voda iz dubina netaknute prirode Banje Vrujci koja je posebno prilagođena potrebama najmlađih. Kada se deca unesu u igru, njihova kreativnost dolazi do izražaja i povećava im se fokus, pa često i ne primete da su žedni. Zato je od velike važnosti da tokom različitih fizičkih aktivnosti mališani unose optimalnu količinu vode, na šta ih VODAVODA Vodica podseća na zabavan i edukativan način.

Naša kompanija je posvećena negovanju iskonskih vrednosti a vreme koje roditelji provode sa decom je dragoceno za njihov dalji razvoj jer je porodica najvažniji deo života i glavni izvor ljubavi i topline. Radujemo se što je VODAVODA Vodica podržala ovaj festival dobrotvornog karaktera, jer su brojne porodice imale priliku da uživaju sa svojim mališanima u različitim aktivnostima koje doprinose razvoju zdravih navika i što su kroz igru stvorili nove uspomene koje će dugo prepričavati. Deca su naša najveća radost i zaslužuju bezbrižno detinjstvo, ispunjeno igrom, ljubavlju i srećom,

istakao je Vojin Đorđević, kreator i osnivač brenda VODAVODA.

VODAVODA Vodica osvojila je srca mališana ali i njihovih roditelja, te je prema Nielsen istraživanjima najprodavanija voda u kategoriji dečijih voda na teritoriji Srbije. 

Među posetiocima festivala našle su se i značajne ličnosti poput Arnoa Gujona, Borisa Malagurskog, dr Ranka Rajovića, Joce Adamova, Nikole Škorića, i drugih.

Više od 17.000 posetilaca je provelo zabavan i ispunjen dan na Oplencu, a preko 400 volontera se postaralo da deca nešto i nauče dok se dobro provode. Koordinator volontera na Festivalu, Đorđe Gojković (inače izvanredan besednik i mladi pravnik), na tu temu izjavio je: “Ponosan sam na to što Festival, već šestu godinu zaredom, u organizacionom aspektu, u velikoj meri počiva i na zaslugama volontera.”

Ulaz je bio besplatan kao i skoro sve aktivnosti na Festivalu, a sve donacije prikupljene na Festivalu biće usmerene ka izgradnji igrališta za decu u Topoli.

Do sledećeg Festivala, ne zaboravite da je igra u prirodi najstimulativnija za dete.

Vidimo se na Oplencu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *