Najava: Mensa Srbije i Oblutak radionice
Najava: Mensa Srbije i radionice Oblutak
25.08.2021.
Najava: ekološka radionica
Najava: ekološka radionica
29.08.2021.

Najava: Beo Zoo Vrt – Vrt dobre nade

Najava Beo Zoo Vrt

Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da je naš rad podržao i Beo Zoo Vrt koji za naše mališane priprema radionicu lepog ponašanja prema životinjama. Na ovoj radionici imaćete priliku da upoznate neke od stanovnika Vrta dobre nade.

Budimo bliski sa carstvom životinjskim!

Da li tigar i lav predu isto kao i mačka iz dvorišta? Šta priča papagaj i gde je to naučio? U kakvom smo to srodstvu sa šimpanzom? U šta se maskira kameleon? Ko još osim mede prespava zimu?

Pas je čoveku najbolji prijatelj. Daleko od toga da je jedini! Mnoge druge životinje čekaju na naše prijateljstvo. A kada stičemo prijatelja, valja da ga prvo dobro upoznamo.

Mališani će na Festivalu imati prilike da se detaljno upoznaju sa različitim životinjama. Biće tu onih koje su blizu nas, a biće i onih koje dolaze iz daleka. Videće ih izbliza. Slušaće šta, na svom jeziku, imaju da kažu. Saznaće: čime se hrane, koje im je prirodno stanište, koje im je omiljeno godišnje doba. One mekane i umiljate će maziti. Saznaće tačno šta treba uraditi kada sretnu divlje životinje u prirodnom staništu.

Da bismo bili bliski sa nekim, moramo prema njemu biti pažljivi i dobri. To se, naravno, odnosi i na životinje. Cela priroda se raduje kada je najmlađi poštuju i vole!

decak hrani zivotinje

Beo Zoo Vrt

Jeste li znali da su nam u prestonici već skoro 90 godina komšije lavovi, antilope i beli medvedi?

A znate li da stanovnike blizu Malog Kalemegdana umesto petlova, bude paunovi?

Beo zoo vrt ili Vrt dobre nade je naš najveći i najpoznatiji zoo vrt. Ima ogroman fond životinja od 211 vrsti, odnosno 1800 jedinki. U njemu se mogu naći kako domaće, tako i egzotične i ugrožene životinje.

Istaknut je po mnogo čemu. Nadaleko je poznat po kolekciji belih životinja. Jedno vreme, ovaj zoo vrt je bio najveći po broju belih lavova u svetu. Pre 3 godine, u zoo vrtu je rođena ženka belog američkog bizona. To je velika retkost, jer se ova jedinka rađa u proseku jednom u 10 miliona slučajeva.

Teško je nabrojati sve medvede, vukove, pingvine, nojeve, foke, tigrove i mnoge druge. Najbolje je sve ih obići, baš kao što radi oko 400.000 turista godišnje.

Istorijat Vrta dobre nade

Beo Zoo Vrt 1936.
Mapa Beo Zoo Vrta iz 1936. godine (preuzeto sa beozoovrt.rs)

Beo zoo vrt je nastao 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik Beograda, Vlada Ilić. Prvi stanovnici zoo vrta bili su: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Vrt je prvo zauzimao nešto više od 3 i po hektara prostora. Ubrzo će se proširiti na 7, pa potom na čak nešto preko 14 hektara. Nažalost, vrt je teško stradao u Drugom svetskom ratu. Bio je bombardovan kako od strane Nemaca, tako od strane Saveznika. Gotovo čitav životinjski fond je uništen. Oštećenja su svela Vrt na oko 7 hektara, koliko zauzima i danas.

Beo Zoo Vrt i kraljevska porodica Karađorđević

Kraljevska porodica je, baš kao većina Beograđana, volela da uživa u Zoološkom vrtu.

Beo Zoo Vrt istorijat Karađorđevići
Preuzeto sa sajta beozoovrt.rs

Kraljica Marija je rado sa svojom decom provodila vreme u Vrtu. Prinčevi Tomislav i Andrej uživali su u dugim šetnjama. Naročito je mladi kralj Petar Drugi voleo Vrt. Prilikom poseta, interesovao se za nove životinje, za prostor na kome će one živeti i budući izgled Vrta.

U novije vreme, kraljevska porodica je obnovila tradiciju. Beo zoo vrt ponovo prima u goste Karađorđeviće sa svojom dečicom. Vrt ovom prilikom uzvraća posetu, dolazeći da usreći stotine mališana na Oplencu.

Princeza Natalija Karađorđević Beo Zoo Vrt
NjKV princeza Natalija u Dečjem Zoo Vrtu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *