Najava Beo Zoo Vrt
Najava: Beo Zoo Vrt – Vrt dobre nade
27.08.2021.
Izbor za najveseliju fotografiju
Izbor za najlepši crtež i najveseliju fotografiju
04.09.2021.

Najava: ekološka radionica

Najava: ekološka radionica

Nema zdravog organizma bez zdravih pluća. A šta su pluća za čoveka, to su šume za planetu.

Nažalost, ljudi često zaborave na planetina pluća. Šume se seku, krče, ruše i pale. Što je manje šuma, manje je i nama vazduha. Tako nam se vraća šta god loše uradimo.

Na sreću, to možemo da promenimo. Možemo i sami da budemo lekari planetinih pluća. A dobro koje uradimo planeti, vratiće nam se stostruko. Vreme je za pošumljavanje!

Našem velikom pesniku, Milošu Crnjanskom, morski korali ličili su na trešnje iz zavičaja.

A zar ne liče drvo na Oplencu i drvo na Amazonu? Oba dišu za svet.

Radionica koju će održati Domis team doo dečici će pružiti priliku da budu korisni baš za ceo svet. Svaki mališan će postati ozbiljan čuvar planetinih pluća.

Radiće se ovako: deca će svojim rukama napraviti “čarobne kugle”. Čarobne eko kugle su napravljene od zemlje, komposta i sredstava EM tehnologije. Napraviće ih u veličini teniske loptice. Zatim, posle detaljnih uputstava koje će sami pratiti, poneće ih kući i posaditi u saksije.

U kuglu se može obaciti seme nekog drveta. Ono će ubrzo početi da se pretvara u drvce. Drvce će vremenom biti sve veće.

Onda će ga svaki mališan, posle tačno godinu dana, doneti na Oplenac, na naredni Dečji festival. Drvca ćemo posaditi u zemlju. Iz zemlje će rasti visoko, da postane veliko drvo, deo oplenačke šume.

To drvo će, najzad, disati za ceo svet.

Organizator i sponzor eko radionice: Domis team doo

Domis team doo je porodično preduzeće sa devetnaestogodišnjom tradicijom. Sa radom su započeli u Sloveniji 2002. godine, a od 2013. su u Srbiji. Posluju u oblasti ekologije i poljoprivrede. Bave se promocijom, uvozom i distribucijom originalnih proizvoda EM tehnologije.

Radi se o naprednom proizvodu po ideji japanskog profesora, Terua Hige. Gospodin Higa je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za mikroorganizme. Domis team trenutno uvozi gotove proizvode, a od septembra kreću sa proizvodnjom sopstvenih proizvoda, na osnovama tehnologije profesora Hige.

EM tehnologija
Čarobna eko kugla (EM tehnologija)

Upotrebom EM tehnologije na jeftin način se mogu poboljšati rezultati poljoprivredne proizvodnje. Ona je je idealna za saniranje ekoloških problema.

Deca će na Festivalu rukovati sa čarobnim kuglama upravo od te tehnologije, potpuno sigurne za upotrebu. Uz uputstva, deca će kod kuće, kao naučnici, posmatrati živi mikrobiološki biom u EM tehnologiji. Kugle se posle 30-ak dana mogu koristiti za prečišćavanje tekućih voda ili za eliminisanje slabih mirisa u prostoru i nameštaju.

Očuvanje šuma

Cilj radionice je, pre svega, da najmlađi osete koliko je važno čuvati šume. Osetiće koliko je lepo svojim rukama napraviti nešto što će nadživeti generacije.

Podizanje svesti je od ogromnog značaja. Statistika je, nažalost, po nas jako loša. Svet godišnje izgubi šumsku površinu veličine jedne Belgije (oko 3 300 000 hektara).

Tokom 2019. godine, svet je gubio delove prašume veličine fudbalskog terena svakih 6 sekundi. U poslednjih 60 godina nestalo je pola prašuma na svetu!

Posledice ne pogađaju samo mesta na kojima šume nestaju. One pogađaju sve nas. Što je manje šuma, to je lošiji kvalitet vode, hrane i vazduha. Svega bez čega se ne može.

Ohrabruje to što stvari možemo da menjamo. To naročito mogu mlađi, na kojima svet ostaje.

otac i sin sade drvo
Photo by Crema Joe on Unsplash

Šumadija i Oplenac

Festival se održava na Oplencu, za koji se kaže da je kruna Šumadije. Šumadija je ime dobila po velikom broju šuma kojih je na ovim prostorima bilo oduvek.

A Oplenac?

Oplen je naziv za deo seljačkih kola, za koje su seljani nekad koristili hrastovo drvo koje je na ovom brdu raslo u izobilju. I sama Topola, varoš pod Oplencem, dobila je ime po drvetu topoli. Sela u opštini Topola takođe govore o pošumljenosti: Šume, Lipovac, (Donja) Trešnjevica, te najveća
reka u okolini – Jasenica.

Kraljevi iz porodice Karađorđević su pre oko 100 godina i sami sadili drveće. Pod istim tim drvećem, naša dečica će se igrati na Festivalu.

streličarstvo na DFO 19
Streličarstvo na DFO 19, hvala na fotografiji Nenad Jakovljević Photography.

Da bi se za 100 godina neko igrao pod “našim” drvećem, hajde da svi zasadimo po jedno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *